Regiofilmproducties biedt naast de speelfilm en de documentaire ook een lespakket voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de regio. Doel is om de Tweede Wereldoorlog tastbaar en begrijpelijk te maken voor jongeren en uit te leggen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Het lespakket is opgesteld door de oud leraar Jos Korsten.

Leren zoeken naar sporen van nu
Volgens Jos zijn er nog steeds sporen aanwezig uit de oorlog. Het project heet dan ook “Boven Water” een boeiende zoektocht naar wat er in de omgeving gebeurd is en nog steeds te vinden is. Voor een beter begrip van de film die ook vertoond wordt op scholen heeft Jos een inleiding gemaakt in de vorm van een stripvorm met tekst. De lesbrief beschrijft verder tien sporen met elk een eigen thema, voorzien van suggesties vragen en mogelijke opdrachten. Spoor 1 bijvoorbeeld laat mensen in je omgeving oorlogsverhalen vertellen. Dat kunnen ook gesprekken zijn met mensen die in Afghanistan gevochten hebben. Een ander spoor kan leiden naar een monument of tekens zoals remember Stones in Heeswijk-Dinther. En weer een anders spoor gaat over wat mensen voor spullen hebben bewaard uit de oorlog.Spoor 7 gaat over “nooit meer vergeten” want het is nog steeds oorlog op veel plekken.

Anders naar je omgeving kijken
Volgens Jos is het doel ook om leerlingen anders naar hun omgeving te laten kijken. Het lesprogramma wordt op vele Basisscholen in de Meijerij en Den Bosch aangeboden aan leerlingen en past in het programma van 75 jaar bevrijding van onze regio.

Foto’s

School in Rosmalen waar lespakket wordt gebruikt

Voorbeeld van loopgraaf in Berlicum