AdHermensRosmalenaar Ad Hermens heeft  zijn jeugd bij het oude station Rosmalen doorgebracht.. Zijn ouders hadden daar het café Juliana met daarnaast een smid en een postkantoor.Ad kan veel vertellen over zijn herinneringen in de laatste maanden van de oorlog.
Bijzonder was dat precies naast hun woonhuis een Rode Kruistrein tot stilstand is gekomen en maanden op het spoor heeft gestaan. Het was een trein met gewonden op weg naar Duitsland. De machinist heeft de locatief losgekoppeld en de wagons laten staan.
Ad kan boeiend vertellen en brengt de spanning van die tijd goed over. Eerst gaf “Juliana “ verplicht onderdak een Duitse Militairen en daarna aan Amerikaanse Militairen. Veel materalen heeft uit de trein verzameld en nog steeds thuis staan in Geldrop waar hij nu woont.. Hij herinnert zich nog de dag van operatie Market Garden, een mooie zonnige dag. De hemel was vol met vliegtuigen en Ad dacht dat ze snel bevrijd zouden zijn. Hij heeft vliegtuigen neer zien halen en was er ook snel bij toen een glider (zweefvliegtuig) vol materialen neerkwam naast de spoorlijn ongeveer ter hoogte van de huidige Anneborch.

Een andere voorval dat indruk heeft achtergelaten zijn de 2 gewonde Amerikaanse soldaten en 1 Schotse soldaat die ook in de trein lagen, zijn moeder heeft voor water gezorgd. Later heeft Ad contact met deze ex-militair, deze heeft hem bedankt voor de zorgen in september 1944.

De achterste wagon was vol met wijn, natuurlijk was dit ok snel bekend in het dorp en niet meer veilig voor plunderaars. De diefstal werd ontdekt door officieren, deze hebben met enkele jongeren in gijzeling de wijn terugeist van de inwoners, daar was geen ontkomen aan.

AdHermensopnameIn totaal heeft Ad met twee zussen en zijn ouders een half jaar in de kelder van hun huis doorgebracht. Een kelder met een laagje water maar wel een veilige kelder.

Nog steeds herinnert Ad zich een Duitse Raket (V2) die neerkwam in de straat. De bom bleef sissen maar ontplofte gelukkig niet. Angstige momenten die een destijds 12 jarige Ad heeft bewust heeft meegemaakt.

Ad heeft zijn verhaal uitgebreid vertelt aan een cameraploeg van www.regiofilmproducties.nl Deze groep vrijwilligers maakt een speelfilm: De Ondergrondse Vergeet niet en een documentaire met ervaringen van mensen uit De Meierij.

AdHermensvoorJuliana