Regiofilmproducties maakt documentaires, ook over ervaring van bewoners in de Tweede Wereldoorlog.

Het zuidelijk deel van Nederland werd in de maanden september en oktober 1944 overgenomen door de geallieerden, maar hiermee was de veiligheid en vrijheid nog niet volledig teruggekeerd.

Dit wordt ook duidelijk in de vele verhalen van de mensen die deze periode hebben meegemaakt.

Stichting Regiofilmproducties maakte in 2016-2017 een tweetal films die over deze periode gaat. Een speelfilm en een documentaire, De speelfilm vertelt het fictieve verhaal van een foute politiecommissaris die het leven zuur gemaakt wordt door het verzet van de ondergrondse in de regio. De schrijver van het verhaal, Henny van de Burgt bedacht dat er ook een documentaire gemaakt diende te worden met verhalen van mensen uit de regio die de oorlog en de bevrijding zelf hebben meegemaakt.

Aan de hand van deze documentaire is er voor de basisscholen een lespakket voor de groepen 7/8 gemaakt door docent Jos Korsten in opdracht van de Stichting Regiofilmproducties.

Dit was ook de aanleiding om een boek te maken met verhalen, tekeningen, foto’s etc. over de periode van de oorlog. Maar zeker ook over de periode na de bevrijding van Zuid Nederland tot aan 5 mei 1945 toen geheel Nederland was bevrijd, nu precies 75 jaar geleden.

Hieronder 3 fragmenten uit de Schakel:

Een Ooggetuige van een parachutist die sneuvelt tijdens Market Garden 

 

Een joodse onderduiker bij een winkelier

 

De trein met gewonden stond stil in Rosmalen

 

Oprichting van een voetbalclub in Dinther in 1941